Tjeerd Bottema (1884-1978)

Tjeerd (Tsjeard) Bottema (Langezwaag, 6 februari 1884 – Katwijk, 8 maart 1978) was een Nederlands schilder, tekenaar, illustrator en boekband ontwerper. Bottema was leerling op achtereenvolgens de Industrieschool van de Maatschappij voor den Werkenden Stand, de Kunstnijverheidsschool Quellinus en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij was onder meer een leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen, George Sturm en Nicolaas van der Waay.

Hij won in 1907 de Prix de Rome en kon daardoor, na zijn afstuderen aan de rijksacademie, diverse kunstreizen maken naar onder meer Italië, Spanje, Marokko, Frankrijk, Engeland en België. Van 1911 tot 1919 was hij werkzaam te Laren. Daarna vestigde hij zich in Katwijk aan Zee, waar hij tot zijn overlijden in 1978 is blijven wonen.

Bottema was tevens reclametekenaar en illustrator. Als reclame-ontwerper ontwierp hij het logo van RVS, de man met bolhoed met de vrouw onder een paraplu. Als illustrator maakte hij de tekeningen voor de boeken van de protestants-christelijke schrijvers Anne de Vries en W.G. van de Hulst, maar hij maakte ook tekeningen voor het socialistische tijdschrift De Ware Jacob.[1] Een door hem gemaakte tekening van een zwerver inspireerde de schrijver John Henri uit den Bogaard tot de creatie van de TV-figuur Swiebertje.

HE_Roodenburg2 HE_Roodenburg3